Finnes det et humør som er så dårlig at det ikke lar seg fortrenge av disse hornene?
1 kg hvetemel
200g smør
1/2 teskje salt
2 dl sukker
1 teskje kardemomme
50 g gjær
1/2 l melk
Fyll:
200 g malte mandler
3 spiseskjeer smør
1 1/2 dl sukker
(eller, for den raske hobby-kokk: en pakke makronfyll istedenfor mandler og sukker)
Smelt smøret på lav varme og tøm melken oppi gryten. Da skulle blandingen bli passe lunken. Stikk fingeren oppi og kjenn etter. Hvis væsken er kaldere enn fingeren lar du gryten stå på platen en liten stund til. Hvis den er varmere, lar du gryten stå kaldt et øyeblikk.
Så smuldrer du gjæren i en stor bolle og tømmer blandingen av smør og melk over. Rør godt slik at all gjæren forsvinner inn i væsken.
Tilsett salt, sukker, kardemomme og mel. Rør godt sammen og elt melet inn. Hvis det er nødvendig, tar du litt til mel oppi. Når deigen er så fast og tørr at den ikke henger fast i fingrene under eltingen, da er den ferdig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og la den heve en snau time.
Mens du venter på at deigen hever seg, lager du fyllet: Mal mandlene i en kvern og bland dem med smeltet smør og sukker. (Snarveien: rør smeltet smør sammen med en pakke markonfyll)
Så tar du deigen ut av bollen og deler den i tre like store deler. Hver av dem kjevler du ut (husk å strø godt med mel på benken og kjevlet) til en stor rund plate som du deler opp i 16 trekanter.
Så legger du en stor teskje fyll på hver trekant, ruller pent sammen mot spissen og legger hornene på stekeplater. (Dette gir tre hele plater tilsammen.)
La hornene heve på ny nesten en time, og stek dem i 12 minutter ved 200 grader. Pass på at de ikke blir brent. Hvis du vil fryse noen, er det nok med 10 minutter.